A paleolit diéta bemutatása

Érdekességek a paleolit diétáról

Megéri a paleolit diéta?

2016. december 13. 09:00 - kpeti1989

paleo11.jpegA paleolit diéta segítségével gyógyíthatjuk az elhízást, a pattanásokat és az alacsony libidót is, legalábbis ezt állítják a táplálkozás hívei. Azonban számos orvos úgy gondolja, hogy ma már nem tudjuk, hogy valójában mit ettek a barlangi emberek. Azt a kérdést teszik fel, hogy miért választjuk azt az étrendet, aminek következtében az emberek mindössze 20-30 évig éltek. A szakértők azt állítják, hogy a táplálkozás valóban jobb volt a mezőgazdaság megjelenése előtt, azonban az emberi fejlődés nagy változásokon ment át azóta és képes volt alkalmazkodni az újfajta táplálékokhoz. Mi tehát a lényeg? A paleolit étrend egy nagy motiváló erő lehet abban, hogy eltávolítsuk az egészségtelen, magasabb feldolgozott élelmiszereket a diétából, viszont nem ez az egyetlen mód az egészséges étkezésre. 

Egészségesebb gyorsételek

Az amerikaiaknál megfigyelhető tendencia, hogy egyre nagyobb az igény az egészségesebb ételekre, így a gyorséttermek is kénytelenek váltani. A legnagyobb étteremláncok már elindították új projektjeiket, amik során a paleolit diéta alapelveinek megfelelően is alakítottak ki ételeket. A McDonald’s és a Burger King is néhány évvel ezelőtt bevezette a menüi közé a salátákat, amiket a paleolit táplálkozás hívei is fogyaszthatnak. Ezenfelül burgereikbe is igyekeznek minél minőségibb húsokat tenni - habár azt ne felejtsük el, hogy a bucik még mindig nem felelnek meg a paleolit diéta elvárásainak. Ugyanakkor az elismerésre méltó, hogy igyekeznek csökkenteni az ételeik kalóriatartalmát - habár ezt kevés sikerrel teszik -, de persze ennek ellenére még nem válnak paleolit baráttá. 

Túl sok D-vitamin

Az új kutatásokból kiderült, hogy a szervezetnek sokkal több D-vitaminra van szüksége, mint az eddigi ajánlott mennyiség. A nagy dózisú D-vitamin csökkentheti a rák, a depresszió, az autoimmun betegségek kockázatát. A paleolit diétával a D-vitamint csak korlátozottan lehet fedezni, éppen ezért nagyon fontos, hogy kiegészítők formájában is bevigyük ezt a hormont, ha a paleolit táplálkozást követjük.

komment
süti beállítások módosítása