A paleolit diéta bemutatása

Érdekességek a paleolit diétáról

Paleolit és zóna diéta a szoptatás alatt

2016. november 04. 12:36 - kpeti1989

baby_3173961b.jpgSem a paleolit, sem a zóna diéta nem optimális a szoptató anyáknak. A paleo diéta megtiltja bizonyos ételcsoportok fogyasztását, ami nem praktikus, a zóna diétában pedig a kalóriamegvonások jelenthetnek problémát. Ha a kettő közül mégis választanánk, akkor érdemes mindkettőn némiképp módosítani, hogy a baba is megkapja a szükséges tápanyagokat.

A paleolit diéta és hátrányai

A paleolit diéta olyan élelmiszerek fogyasztását preparálja, amiket őseink is ehettek. A paleolit diéta megalkotója szerint az ősember nem ismerte a modern kori betegségeket: a cukorbetegséget, a fogszuvasodást, a szívbetegségeket, mivel táplálkozása sokkal egészségesebb volt. A diéta tiltja az összes cukor, gabonaféle, tejtermék, hüvelyesek fogyasztását, azonban a szoptatás alatt nem szabad semmilyen ételcsoportot kiiktatni az étrendből. Ehelyett törekedni kell arra, hogy sokféle tápanyagot vigyünk be a szervezetünkbe. Például a gabonákra és a tejtermékekre fokozottan szükségünk van, de a cukrot érdemes nyírfacukorral vagy steviával helyettesíteni, illetve fontos, hogy kerüljük a feldolgozott élelmiszereket is. 

A zóna diéta és hátrányai

A zóna diéta kiválóan alkalmas a fogyókúrázóknak, mivel egyensúlyba hozza az egyes étkezéseket. A makrotápanyagok a következők szerint vannak itt felosztva: 40% szénhidrát, 30% fehérje és 30% zsír. A zóna diéta kiegyensúlyozott és ésszerű, de a kalóriakorlátozás nem ideális a szoptató anyák számára. A diéta során napi 1200-1500 kalóriát ehetünk, miközben egy szoptató nőnek 2000-2700 kalóriára van szüksége.

komment
süti beállítások módosítása